Sport

Georges Leekens is kíváncsi mire lesz képes a Magyar labdarúgó-válogatott

A kazahok és a skótok elleni meccsen mutatkozik be a kapitány

Magyarországnak vissza kell szereznie a pozícióját, vissza kell térnie a győzelem útjára – hangsúlyozta Georges Leekens, aki a magyar labdarúgó-válogatott kispadján pénteken, a kazahok elleni barátságos mérkőzésen mutatkozik be, majd kedden a skótokkal szemben irányítja csapatát.

Két mérkőzés áll előttünk. Nagyon érdekel engem is, mire képesek a játékosok. Új év kezdődik, a nulláról indulunk, kíváncsi vagyok, hova tudunk eljutni – mondta a Telkiben rendezett hétfői sajtótájékoztatón az októberben kinevezett belga szövetségi kapitány.

Egyeztetések a kazahok ellen

A szakvezető elárulta: már egyeztetett a Kazahsztánban, a Kajrat Almatiban játszó Elek Ákossal és az Asztanában futballozó Kleinheisler Lászlóval arról, hogy nekik mik a tapasztalataik, szerintük mire lehet számítani a kazahok ellen. Majd arra a kérdésre, hogy milyen játékra lesz szükség a soron következő ellenfelekkel szemben, úgy reagált: két különböző mérkőzésre számít, mert két különböző stílusú csapatot fogadnak. Ugyanakkor leszögezte: nem az a kérdés, hogy ők hogyan játszanak, hanem az, hogy mi.

Leekens nyerni szeret

Leekens hangsúlyozta, bár a felkészülési találkozók azt a célt szolgálják, hogy a Nemzetek Ligája őszi rajtjára összeálljon egy új csapat, de ő nyerni szeret.

Még a barátságos mérkőzéseken sem szeretek veszíteni” – mondta, ugyanakkor hozzátette: fontosnak tarja, hogy a válogatott ne legyen görcsös.

Megemlítette, hogy a sérülten érkezett Kádár Tamás mellett Elek Ákosnak van kisebb izomproblémája, de ő kedden valószínűleg már edzhet.

Kiemelte: számára nagyon fontos a hozzáállás, és pozitív példaként említette, hogy Kádár a sérülése ellenére a csapattal van, az Amerikából érkezettek pedig a hosszú utazás dacára nagyon örülnek, hogy itt lehetnek a válogatottnál.

Ami igazán fontos, az az, hogy változtatni szeretnénk, el akarjuk érni, hogy higgyenek, bízzanak magukban a játékosok” – folytatta, majd hangsúlyozta, hogy számára elsődleges a csapategység. Megemlítette, hogy a korábbi hagyományt megtartva templomba is elmennek, ami ugyanakkor nem kötelező program.

Beszélt arról is, hogy figyelik a fiatalokat, mert ők jelentik a jövőt, sok korosztályos mérkőzést megnéztek, és igyekeznek majd beépíteni új játékosokat.

A technikai stábba februárban bekerült Patrick De Wilde úgy fogalmazott, bár sokfelé dolgozott már, minden nap tud újat tanulni Leekens mellett, aki az egyik legtapasztaltabb edző Belgiumban.

Ő az, aki lerakta annak a belga válogatottnak az alapjait, amely manapság sikeresen szerepel – emlékeztetett rá.

Lazább az új kapitány

A sajtótájékoztatón a csapatot Elek Ákos és Ugrai Roland képviselte, akik egyetértettek abban, hogy Leekens egy kicsit lazább, mint elődje, Bernd Storck volt.

Elek – amint azt kérdésre válaszolva elárulta – a kazah válogatottba behívott csapattársairól tájékoztatta a kapitányt, Kleinheisler pedig a játékstílusról, amely az új kapitány személye miatt az ő csapatáéhoz, az Asztanáéhoz lesz hasonló várhatóan.

A hangulat jó, van mindenkiben egy egészséges várakozás. Szeretnénk ezeket a mérkőzéseket felhasználni arra, hogy úgy mehessünk majd neki a Nemzetek Ligájának, hogy újra egységesek vagyunk. Szeretnénk jól indulni az új kapitánnyal – mondta Elek.

Ehhez csatlakozva Ugrai, a DVTK támadója úgy fogalmazott: Az egyik legfontosabb az, hogy a szurkolókat is kiszolgáljuk. Szeretnénk stabil csapatot felépíteni a Nemzetek Ligájára.

Arra a felvetésre, hogy ő tavaly jó teljesítményt nyújtott a válogatottban, érzi-e, hogy emiatt megvan a bizalom iránta, azt mondta: “tiszta lappal indulunk, új a kapitány, ismét meg kell mutatni mindenkinek, hogy itt a helye”.

A magyar csapat pénteken 19 órától játszik a kazahokkal a Groupama Arénában, majd kedden 20 órától ugyanott a skótokkal.

Forrás:MTI

'Fel a tetejéhez' gomb