Külföld

Csehország nem működik együtt a törökökkel Száleh Muszlim kiadatásában

A kurd vezető már nem tartózkodik az országban

Csehország nem adja ki Törökországnak Száleh Muszlimot, a legfőbb szíriai kurd párt február végén Prágában őrizetbe vett majd szabadlábra helyezett egykori vezetőjét. A cseh államügyészség ugyanis megszüntette a Száleh Muszlim elleni eljárást, mert a kurd politikus már nem tartózkodik Csehországban. Az Altuálne.cz hírportál értesülését később a CTK hírügynökségnek Miroslav Krutina, a kurd politikus ügyvédje megerősítette.

Formai okokra hivatkoznak

Az eljárás formai okokból lett megszüntette, mert Száleh Muszlim nem tartózkodik Csehország területén, amire egyébként a bíróság sem kötelezte- mondta Krutina. A prágai bíróság arra kötelezte a kurd politikust, hogy ügye lezárásáig maradjon az EU területén. Az ügyvéd azt mondta: az eljárás megszüntetésével azonban ez a kötelezettség is megszűnik.

A cseh igazságügyi minisztérium közölte, hogy Törökország március 2-án kérte az általa terroristának tartott kurd politikus kiadatását Prágától. A török felet már tájékoztattuk az eljárás megszüntetéséről- nyilatkozta Jakub Ríman, a tárca szóvivője. Mint megjegyezte, Prága számára az ügy ezzel lezárult.

Törökország azután, hogy a prágai városi bíróság szabadlábra helyezte Száleh Muszlimot, a terrorizmus támogatásával vádolta meg Prágát, amit az visszautasított.

Törökországban terroristacsoportként tartják számon

A szíriai kurd Demokratikus Egység Pártját (PYD) Törökországban terroristacsoportként tartják számon. Száleh Muszlim és a PYD több tucat magas rangú tagja ellen Törökországban letartóztatási parancs van érvényben. A szíriai állampolgárságú férfi  kézre keritésére a török Interpol egymillió dollár jutalmat tűzött ki, és annak ellenére körözi, hogy Muszlim tavaly távozott a párt vezetéséből, igaz a pártra még ma is jelentős a befolyása.

A PYD katonai szárnya, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia jelentős területeket tart ellenőrzése alatt Szíria északi, török határ menti körzeteiben. A szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta a kurd milícia és szövetségesei önhatalmúlag autonóm kantonokat alakítottak ki a térségben. Ankara, amely a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t, január 20-án hadműveletet indított ellene Észak-Szíriában, Afrín térségében.

Száleh Muszlim február végén a közel-keleti helyzetről rendszeresen Prágában megrendezett tanácskozáson vett részt meghívott vendégként

Forrás:MTI

'Fel a tetejéhez' gomb