Külföld

Az ENSZ nem erőlteti rá a menekülteket a tagországokra

Louise Arbour az Európai Parlamentben szólalt fel

Semmit nem akarnak ráerőltetni az ENSZ készülő migrációs csomagjával a világszervezet országaira, a tervezett globális megállapodás jogilag nem kötelező érvényű dokumentum lesz – hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár nemzetközi migrációért felelős különleges képviselője hétfőn Brüsszelben.

Louise Arbour az Európai Parlament (EP) összevont szakbizottsági ülésén szólalt fel, és rámutatott, hogy semmilyen konkrét bevándorláspolitikát, se kvótákat, se semmit nem akarnak ráerőszakolni az országokra.

Állami szuverenitás és határvédelem

Kiemelte, a megállapodás több opciót, alternatívát tartalmaz majd, hogy miként lehetne jobban támogatni a biztonságos és rendezett bevándorlást, visszaszorítva a rendkívül veszélyes szabálytalan migrációt.

Elmondta, hogy véleménye szerint emberközpontú megközelítést kell alkalmazni, továbbá az állami szuverenitás tiszteletben tartásának szükségességéről is beszélt. Aláhúzta: az államok felelőssége a határaik védelme, illetve annak eldöntése, hogy ki lépheti át azokat, és milyen feltételekkel tartózkodhat az országban.

Mint közölte, a migráció biztonságos, rendezett és törvényes módjait kell támogatni, visszaszorítva az illegális bevándorlást. Minden ország esetében eljöhet még a bevándorlás és a kivándorlás ideje is – tette hozzá.

A tisztségviselő Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő kérdésére válaszolva arról számolt be, ismeri a magyar kormány 12 pontos javaslatát, s vannak vele kapcsolatban bizonyos aggályai, mindenekelőtt az, hogy az ENSZ-nek nincs álláspontja, a készülő egyezményről a tagállamok döntenek, olyan lesz, amilyenben megegyeznek.

Tények alapján, összetett módon kellene kezelni a migráció rendkívül komplex jelenségét, amely nagyrészt pozitív mindannyiunk számára- mondta Arbour.

További felszólalók

Hölvényi György, a Fidesz-KDNP képviselője kijelentette, hogy ha nem nyújtanak elegendő támogatást ahhoz, hogy a rászorulók a származási országaikban maradjanak, akkor óhatatlanul is megindul a bevándorlók áradata.

Birgit Sippel szociáldemokrata EP-képviselő történelmi lehetőségnek nevezte a készülő egyezményt számos elv lefektetésére, és kijelentette, hogy az EU-nak vezető szerepet kellene játszania a kidolgozásában.

A liberális Cecilia Wikström azt hangoztatta, hogy a migráció világszintű jelenség, kezeléséhez globális megoldásokra van szükség, amihez fontos lenne az Európai Unió egységes fellépése. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy  – mint fogalmazott – “Magyarország ezt megbontva ismételten nehézségeket okoz a tárgyalásokon”. Elmondta, reméli, hogy sikerülni fog az egységes álláspont helyreállítása, és határozottan támogathatják a folyamatot.

Forrás:MTI

'Fel a tetejéhez' gomb