Sport

A világbajnok Márton Anita Tokióra készül

Egyelőre a 2020-as olimpia a cél

Egyelőre a 2020-as tokiói olimpiáig tervez a súlylökő Márton Anita, aki a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg pénteken Birminghamben.

Márton – aki 19,62 méteres országos csúccsal diadalmaskodott a fedett pályás vb-n – hétfőn az M4 Sport csatornán azt mondta, hogy korábban nem volt olyan jó versenyzőtípus, mint manapság.

 “Sportpszichológushoz fordultam, mert rendszeresen előfordult, hogy jó állapotban érkeztem a versenyekre, de nem tudtam kihozni magamból azt az eredményt, ami bennem volt” – fejtette ki a 29 éves klasszis.

Edzője, Eperjesi László hozzáfűzte, fiatalabb korában Mártont a magassága miatt leírták az akkori sportvezetők.
“Nagyon örülök annak, hogy kettőnk kitartása meghozta ezt az eredményt. Tehettük volna, hogy elengedjük, és nem küzdünk tovább, megmaradunk magyar szinten” – fogalmazott. “Hittem benne, hogy a munka fogja megmutatni az eredményt, s hogy Anita fizikális képességei is sokkal többre hivatottak. Jó volt ez az út, amin elindultunk, és végigcsináltuk.”

Hozzátette, a versenyzőnek bíznia kell az elvégzett munkában és saját magában. “Ez a legfontosabb, ha ez hiányzik, nem várhatunk előrelépést” – hangsúlyozta Eperjesi László.

Európa- és világbajnoki cím után az olimpia a cél

Márton Anita immár évek óta a nemzetközi elit tagja, a legutóbbi két fedett pályás Európa-bajnokságot megnyerte, míg a 2016-os portlandi vb-n második volt. Kifejtette, négy éve nyerte első Európa-bajnoki érmét, azóta folyamatosan bizonyít, és egyre előrébb lép. Mint mondta, megtanult egy mentális technikát, ami segít neki a külvilág kizárásában, hogy magára tudjon koncentrálni. Elmondta, a lökések után leül, és végiggondolja, min kell javítania, s átgondolja a következő dobását.

Az előtte álló idényről elmondta, már két éve szeretné átlépni a húszméteres határt. “Remélem, idén sikerül átszakítani, és kicsit meglendülnek az eredmények” – mondta, hozzátéve, tavaly a londoni vb-n is úgy érezte, benne van ez az eredmény, akkor a jó időjárás hiányzott hozzá. A brit fővárosban végül második lett.

“Egyelőre Tokióig tervezek, utána meglátjuk a folytatást” – fűzte hozzá Márton Anita.

Forrás: MTI

Címkék
Close